FAQ

CRYO-terapi – hvad er det?


Whole Body Cryotherapy stimulerer kroppens naturlige helbredelsesevner igennem udsættelse for ekstrem kulde.
Whole Body Cryo (WBC) blev udviklet i Japan i 1978 af Dr. Yamouchi som en behandling for led-gigt, og kom i 1984 til Europa takket været den tyske Rheumatolog og professor Reinhard Fricke - hvorefter populariteten hurtig steg.
De seneste tre årtier er denne udvikling forsat i vækst, i takt med at anvendelsesmulighederne er blevet kendte indenfor både performance enhancement og general wellness.
I USA blev Whole Body CRYO (WBC) især folkekendt da NBA holdet Dallas Mavericks i sæsonen 2010- 2011 anvendte behandling på deres vej til mesterskab. I dag anvendes behandlingen af adskillige topatleter som et redskab der forbedrer restitutionstid og sikrer generel velvære. Der findes ingen andre kendte behandlinger der kan fremkalde en så kraftfuld, positiv og holistisk respons.
“Cold applications have become “the most important form of passive physical therapy in sports medicine.” – Fra bogen “Power of the Cold” af Dr. Winfried Papenfub.
Hvordan virker Whole body CRYO (WBC)?


Ved at udsætte huden for ekstrem lave temperaturer opnås en unik fordelagtig reaktion i hjernen og kroppen som er resultatet af kold termogenese. Selv mindre til moderate kuldegysninger kan øge kroppens stofskifte med op til 300%, forbrænde betydelige kalorier og sikre produktionen af ”brunt fedt” (BAT). Brunt fedt forbrænder hvidt fedt der normalt findes i menneskets kerne, og aktiverer en mekanisme hvor kroppen hurtigt kan tabe adskillige kilo.
Behandlingen sikrer på samme tid at kroppens blod trækkes væk fra de kuldeberørte områder, men hurtigt projekteres tilbage og sikrer en dybt anti-inflammatorisk proces, der påvirker hele kroppen og skyller toksiner fra systemet.
Høje niveauer af ilt i blodet forstærker effekten, og med forbedret cirkulation er flere næringsstoffer og ilt tilgængelige for væv, hvilket forbedrer energi, muskel restituering og fremmer kollagen produktion. Ud over at forbrænde 500-600 kalorier i løbet af de næste 24-48 timer, kan man også forvente en reduktion af smerte, bedre søvn og forbedret humør.
Hvordan hjælper det mig med at tabe mig?


Som det perfekte supplement til en balanceret diæt og motion, og anvendt jævnligt som et terapeutisk tiltag, virker CRYO-terapi som et biohack til din krops egne processer, og kan derfor hjælpe med at accelerere dit vægttab. Ved at konsekvent manipulere din krop til at tro du bor i et koldt klima, tilpasser din krop sig og opbygger ”brunt fedt”, hvilket resulterer i et bedre stofskifte. Personer med højt stofskifte forbrænder konsekvent glukose og taber fedt hurtigere end personer med et langsommere stofskifte. Derudover forbrænder du et øget antal kalorier ifm. med de enkelte behandlinger i forbindelse med at kroppen skal genetablere sin normale temperatur.
Hvad er brunt fedt? (BAT eller Brown Adipose Tissue)


Brunt fedt er en særlig slags fedt, som aktiveres og forbrænder kalorier, når du fryser eller bliver kold.
Brunt fedt genererer varme ved forbrænde det normale ”hvide fedt” man typisk vil have i de større fedtdepoter / områder omkring maven, balderne, hofterne og ben. Spædbørn har især store områder med brunt fedt, da det genererer varme og sikrer en gunstig kropstemperatur, men vi mister desværre alle gradvist dette med alderen. Forskning viser dog at personer som jævnligt udsættes for kulde, øger deres mængde af brunt fedt i kroppen.
Øgede mængder af brunt fedt og aktivering af dette, resulterer i en mekanisme som sikrer at kroppen hurtigere forbrænder fedt.
Hvad er fordelene?


 • Hurtigere vægttab
 • Forbedret metabolisme
 • Forbedret iltoptagelse og anvendelse
 • Detoxing
 • Anti-inflammation
 • Smertelindring og behandling
 • Forebyggelse af smertehukommelse (kroniske smerter)
 • Mindsker oxidativt stress
 • Fremskynder muskel - og vævs restituering
 • Modulerer hjernens aktivitets niveau og bidrager til en sund og stabil mental tilstand
 • Forbedrer søvnrytmer, stress management og forebygger depression
 • Styrker immunforsvaret
Hvor mange behandlinger skal jeg have?


Afhængig af dit formål med forløbet, så anbefaler vi normalt følgende: For at opnå maksimal effekt ift. vægttab - kombineret med sund kost og motion - anbefaler vi 10-20 gange i en periode på min. 30 dage. Vigtigt at understrege at CRYO-terapi ikke bør stå alene ift. at sikre et optimalt vægttab, men kombineres med træning og kost.
Hvis du søger at reducere smerter og/eller er ved at komme dig efter en operation eller skade, kan Whole body CRYO (WBC) og lokal kryoterapi hver dag i de første 30 dage dramatisk reducere restitutionstiden. Når de ønskede resultater er opnået på problemområdet, anbefales det at fortsætte med behandlinger hver anden til tredje dag for regelmæssig vedligeholdelse og forebyggelse af skader.
Jo hyppigere du bruger CRYO-terapi, desto mere hjælper det med at reducere betændelse og sikre en foryngelse af kroppen.
Hvem opfandt CRYO-terapi og hvornår?


Whole Body CRYO (WBC) blev oprindeligt udviklet i Japan i 1978 og har været brugt i Europa og Japan i mere end tre årtier. Flere forskningsundersøgelser er blevet offentliggjort i medicinske tidsskrifter om virkningerne af kryoterapi, og i mange europæiske lande er behandlingerne dækket af medicinske forsikringer.
Er det sikkert?


CRYO-terapi saunaer og kurbade er blevet brugt i næsten 40 år. Den eneste risiko er, hvis du træder ind i maskinen med vådt tøj, især våde sokker, da vand fryser øjeblikkeligt ved disse temperaturer, og derved kan forsage frost skader. For at beskytte de mere temperaturfølsomme væv såsom hænder og fødder, bærer man derfor altid tørre sokker, hjemmesko og handsker, som CryoLab leverer. Vores instruktør checker altid alt dette inden du påbegynder en behandling, og er med dig igennem hele forløbet, så du kan trygt glæde dig til din behandling.
Det nitrogen, der bruges til at afkøle disse kamre, er det samme nitrogen, der udgør den luft, vi indånder (faktisk 78% af det). I begge typer kamre indånder man normal luft. For øget sikkerhed er kamre udstyret med en iltmonitor, således at nitrogen indholdet hele tiden monitoreres.
Er det behageligt?


De fleste oplevet CRYO terapi langt mindre ubehageligt end f.eks. almindelig vinterbadning til trods for at et CRYO chamber er langt koldere. Dette skyldes at det er en "tør" kulde, som derfor gør den meget mere tålelig. Mod slutningen af behandlingen kan man opleve en stikkende og prikkende fornemmelse i benene. Denne forsvinder dog umiddelbart efter behandlingen. Behandlingen gennemføres i top og shorts / undertøj for at sikre at mest muligt at kroppen bliver eksponeret for de kolde temperaturer. Før behandling skal man derudover i klæde sig bomuldssokker, varme støvler og ski handsker. Dette udleveres af CryoLab.
Hvordan har man det efter behandling?


Brugere fortæller om velvære og en energisk følelse efter afsluttet behandling.
Under en session frigiver kroppen endorfiner, som er hormoner, der får dig til at føle dig glad og energisk. Den opløftende følelse fra en behandling varer mindst seks-otte timer og stiger med antallet af behandlingssessioner. Typisk oplever de fleste øjeblikkeligt fald i betændelse/inflammation i kroppen, forbedret energi og øget velvære inden for de første minutter eller timer. Hvilket som oftest varer i flere timer eller endda dage.

For nogle fremkommer første tegn næste morgen efter en søvncyklus, hvor mange rapporterer dybere søvn og lindring af led - og muskelsmerter samt betændelse i løbet af de følgende 48-72 timer.
Er nitrogen farligt?


Nej, nitrogen er en ikke-giftig gas. Kvælstof udgør ca. 78% af den luft, vi indånder. De andre
komponenter er omtrent 20% ilt, og små mængder andre gasser. Derudover er kamre udstyret med en iltmonitor, således at nitrogen i luften indholdet hele tiden monitoreres.
Kan jeg blive forkølet af dette?


Nej. Den øjeblikkelige kolde påvirkning fra CRYO-terapien, vil faktisk hæve din indre kropstemperatur i en kort periode. Derudover så hjælper CRYO-terapi med at booste dit immunforsvar, og kan faktisk være med til at afhjælpe en forkølelse eller sygdom, hvis du tager det i opløbet.
Skal jeg tage et bad før eller efter en behandling?


Nej, det skal du ikke. Denne procedure er absolut tør og gør ikke din hud våd.
Hvilke risici er der ved CRYO-terapi?


CRYO-terapi modtages rigtig godt af kroppen.
Blodtrykket kan under behandlingen svinge ca. 10%, hvilket dog normaliseres øjeblikligt efter afslutning af behandlingen.
Sjældent set oplever meget få en allergisk reaktion på den ekstreme kulde, klaustrofobi, rødme eller en mindre hudforbrænding (hvis udsat for de lave temperaturer længere end anbefalet). Dette er dog yderst sjældne tilfælde, og føles noget ubehageligt under behandlingen stoppes denne straks, så ovenstående undgås.
Er der nogen forholdsregler?


Det er vigtigt at du ikke er våd, eller har nogle åbne sår når du gennemfører behandlingen. Ligeledes skal metal / smykker / ure fjernes, og hænder og fødder beskyttes med handsker og støvler. Se derudover afsnit om “hvem kan ikke gennemføre CRYO-terapi”
Skal jeg medbringe noget?


Nej. Vi giver dig alt du skal bruge til behandlingen.
Er der nogle bivirkninger?


Der er generelt ikke nogle bivirkninger udover den øgede mængde urin din krop vil udskille i løbet af to-tre dage efter behandling. Urinens farve kan i løbet af den periode også opleves at skifte farve. Ved sjældne tilfælde kan der forekomme lokal rødhed der forsvinder nogle timer efter behandling. Yderligere kan nogle i sjældne tilfælde opleve lokale smerter to-tre timer efter behandling. Dette kan for nogle opleves som en kløe, dog uden konsekvenser og er ofte en reaktion på visse kosmetiske produkter. For at forebygge dette frabedes disse derfor at anvendes før behandlinger. Nogle melder også om at opleve forsinket muskel ømhed i maveregionen efter behandlinger hvor musklerne ubevidst kan aktiveres. Dog en kortsigtet oplevelse som forsvinder igen samme aften.
Hvornår kan jeg ikke anvende CRYO-terapi?


Følgende forhold eller lidelser bør ikke kombineres med CRYO-terapi: graviditet, forhøjet blodtryk (160/100), tidligere hjerteanfald eller andre kardiovaskulære udfordringer, ballonudvidelse af blodårer, pacemaker, tidligere blodpropper, hjertestop, epilepsi, Raynauds syndrom, feber indenfor de seneste 24 timer eller nylig infektion. Eventuelle åbne sår skal bandages inden behandling.
Hvordan booker jeg en behandling?


Følg vores guide her.

cropped header blurred light image.jpg

Vil du vide mere om vores behandlinger, fordele og resultater?

VIL DU VIDE MERE?